Naše centrum pracuje počas celého školského roka na množstve rôznych aktivít, prostredníctvom ktorých dáva mladým ľuďom priestor na sebarealizáciu a efektívne využívanie voľného času. Avšak na rozdiel od stredoškolákov, pre nás sa naša práca koncom júna nekončí, skôr naopak – spolu s letom sa u nás začína sezóna medzinárodných výmen mládeže, zahraničných školení a seminárov. Aj v tomto roku sme sa snažili ponúknuť mladým množstvo zaujímavých príležitostí vycestovať do zahraničia, spoznať rovesníkov z iných kútov Európy, získať nové skúsenosti i zručnosti a hlavne – zažiť niečo, na čo sa len tak ľahko zabudnúť nedá.

Letnú sezónu otvorila už v júni skupina, ktorá vycestovala do nemeckej Prory a zúčastnila sa veľkého medzinárodného kempu s viac ako 100 účastníkmi z 10 európskych štátov. „Projekt v Prore bol skvelý a užili sme si ho plným dúškom. Ešte šťastnejší sme boli, keď sme uvideli krásy Berlína a boli v úplne inom prostredí. Ďakujem za skvelú príležitosť!“, napísal o svojej skúsenosti jeden z účastníkov projektu.

V júli smerovali kroky ďalších mladých ľudí na sever – do Fínska, aby sa stali súčasťou medzinárodného tréningu pre mladých lídrov.

Slovenská výprava pod hlavičkou CVČ-RCM strávila aj 10 dní v Taliansku, kde sa spolu s rovesníkmi z iných európskych krajín snažili pracovať na protidrogovej osvete pre mladých ľudí z celej Európy.

Na bicykloch okolo luxembursko-nemeckých hraníc zažili nevšedný týždeň 6 mladí ľudia, tentoraz nie len z Košického kraja, ale zo všetkých kútov Slovenska. Účasť na projekte v Luxembursku zhodnotil košický stredoškolák takto: „Cez šport som spoznal 4 krajiny a rozšíril obzor z geografie. Nadviazal som nové kontakty a zdokonalil som sa v angličtine. Rád by som sa zúčastnil nejakého podobného projektu aj na budúci rok. Ďakujem za tento projekt.“

Čisto ženskú delegáciu sme vyslali koncom júla na stredoveký nemecký hrad Neuerburg. „V Neuerburgu sa mi veľmi páčilo. Keďže sme boli ubytovaní na stredovekom hrade vytváralo to príjemnú atmosféru. Účastníci ale aj lídri z iných krajín boli veľmi milí a priateľskí. Mala som úžasnú líderku a kamarátky, s ktorými som sa príjemne bavila. Páčili sa mi všetky aktivity, ktoré sme tam robili. ĎAKUJEM všetkým, ktorí sa so mnou zúčastnili na tomto projekte a vytvorili krásne spomienky na túto výmenu. Na takéto zážitky nikdy nezabudnem.“, zhrnula svoje pocity a spomienky z medzinárodnej výmeny jedna z účastníčok.

Okrem prázdninujúcich žiakov nezabúdame v lete ani na učiteľov a pracovníkov s mládežou. Dve účastníčky sme preto začiatkom augusta poslali na medzinárodné školenie do Holandska, kde si s účastníkmi z ďalších 13 krajín vymieňali skúsenosti a rady týkajúce sa multikultúrnej výchovy mladých ľudí k tolerancii a odbúraniu predsudkov.

Letnú sezónu medzinárodných projektov pod našou záštitou sme ukončili medzinárodným školením u našich severných susedov – v poľskom Poronine mali mladí ľudia z Košického kraja možnosť zlepšiť svoje líderské zručnosti.

V spolupráci s našimi zahraničnými partnermi, bez ktorých by to samozrejme nebolo možné, sme v letnej sezóne 2018 umožnili viac ako 30 mladým ľuďom zažiť na vlastnej koži aké to je, byť súčasťou veľkého medzinárodného tímu. Všetky projekty, na ktorých sme ako CVČ-RCM participovali, boli financované prostredníctvom európskeho programu Erasmus+, ktorý dáva priestor na vycestovanie naozaj každému.

Za sebou tak máme ďalšie úspešné – projektové a medzinárodné leto a už teraz sa tešíme a pracujeme na tom, aby sme v roku 2019 priniesli pre všetkých aktívnych mladých ľudí s chuťou cestovať nové výzvy, atraktívne ponuky a zaujímavé projekty. 🙂

fotogaléria

Categories: Novinky